De 10 grootste fouten aan het begin van je carrière

Na al die jaren is het moment eindelijk daar, de start van je carrière! In deze periode neem je belangrijke keuzes die van grote invloed zijn op het succes van je loopbaan.

Jonge carrièrestarters maken in het begin van hun loopbaan vergelijkbare keuzes, die niet altijd de juiste blijken. Kortom, veel jonge mensen trappen in dezelfde valkuilen. Prio People zet de 10 grootste fouten aan het begin je carrière op een rij. Door deze 10 grootste fouten in het begin van je carrière te voorkomen start jij je carrière uitstekend!

1 Baankeuze op basis van de verkeerde reden

Een valkuil waar jonge carrièrestarters in trappen is een baan aannemen voor de verkeerde redenen. Sommigen accepteren de eerste baan die ze aangeboden krijgen, anderen beslissen op basis van salaris of functietitel.

De start van je carrière is een belangrijk moment in je professionele leven. Natuurlijk zit je niet de rest van je loopbaan vast aan deze carrièrekeuze, maar je eerste baan vormt vaak de basis voor je toekomst.

Daarnaast ontgaat het veel jongeren dat deze keuze invloed heeft op een groot deel van de week. Als de werkzaamheden, het vakgebied, je collega’s en/of het werkniveau niet bij jou passen dan is de kans groot dat je doodongelukkig wordt op deze werkplek. Redenen genoeg om er vooraf kritisch over na te denken of dit wel de plek is waar jij je carrière moet starten!

2 Te lang blijven hangen

Niet iedereen weet in het begin van zijn of haar carrière wat een goede keuze is. Daarnaast heeft niet iedereen de luxe om kritisch te kijken, bijvoorbeeld vanwege financiële verplichtingen. Twijfel je welke kant je op wilt met je loopbaan? Het opbouwen van werkervaring of het verbeteren van je financiële situatie kunnen argumenten zijn om voor een baan te kiezen met relatief weinig toekomstperspectief. Let op: blijf niet te lang hangen in deze positie, dit gaat ten koste van je potentie, ambities en werkgeluk!

3 Ervan uitgaan dat je alles al weet

Je hebt je studie afgerond, trainingen gevolgd en wellicht al werkervaring opgedaan. Uitstekend, maar dit betekent niet dat je alles al weet. Niet open staan om te leren van anderen en overmoedigheid zijn fouten die jonge mensen maken. Dit gaat ten koste van een goed begin van je carrière.

Sta daarom open voor de hulp en lessen van anderen. Dit is belangrijk in je gehele carrière, zorg dat je altijd wilt blijven leren in je loopbaan. Durf ook naar hulp te vragen. Dit is nog een fout die jonge carrièrestarters maken. Door hulp te vragen en de mensen die je helpen daarvoor te bedanken, leer je en bouw je sterke relaties op.

4 Vergeten te netwerken

Jouw netwerk kan grotendeels bepalend zijn voor het succes van je carrière. Netwerken draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling, het biedt carrièrekansen én het versterkt je relaties met anderen.

Reden genoeg om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Zeker aan het begin van je carrière is het belangrijk om relaties op te bouwen met je werkomgeving. Hoe sterker de band met je (ex)collega’s, hoe meer ze voor je zullen betekenen. Nu en in de toekomst. Vind je dit lastig? Lees hier meer over succesvol netwerken.

5 Jezelf betrekken bij kantoordrama

Niet doen, gewoon niet doen. Vermijd roddelen, buitensporig kritiek uiten of conflicten opzoeken. Overigens geldt dit ook voor participeren met anderen die dit gedrag vertonen. Met name in het begin van je carrière is het veel verstandiger om hierbuiten te blijven. Dit is niet altijd mogelijk, maar mocht jouw betrokkenheid verkeerd uitpakken, probeer hier dan zorgvuldig mee om te gaan.

6 Het minimale uitvoeren

Het klopt dat je door het minimale vereiste werk uit te voeren je salaris ontvangt. Hierdoor trappen vele jonge mensen in de valkuil dat het minimale wat er moet gebeuren voor de job voldoende is.

Het probleem is dat je hierdoor niet opvalt, jezelf minimaal ontwikkelt en de kans op betere carrièremogelijkheden aanzienlijk verkleint. Zorg daarom dat je de drive om het maximale uit je werk te halen niet verliest en investeer in je carrière.

7 Niet verdiepen in trends

In het begin van je carrière ben je natuurlijk erg gefocust op de werkzaamheden van je functie. Het is voor je ontwikkeling, je professionaliteit en effectiviteit belangrijk dat je je breder oriënteert dan alleen je functie en organisatie.

Volg de trends en ontwikkelingen en blijf op de hoogte van wat er speelt in jouw vakgebied en de branche waarin je werkt. Lees vakbladen, online content en andere professionele bronnen en ontwikkel jezelf. Dit is iets wat veel carrièrestarters vergeten.

8 Persoonlijke ontwikkeling uit het oog verliezen

De een denkt dat hij of zij na de studie uitgeleerd is, de ander is te druk met de dagelijkse werkzaamheden. Ook kan het zijn dat je er niet aan denkt of je er simpelweg geen zin in hebt. In persoonlijke ontwikkeling moet je investeren en bij starters komt het voor dat dit uit het oog verloren wordt. Dit is zonde want dit gaat ten koste van je kennis, competenties en carrièremogelijkheden.

Stel doelen voor jezelf en neem de nodige stappen om deze te halen. Leer nieuwe vaardigheden en verbeter je competenties. Dit kan bijvoorbeeld door gesprekken met je leidinggevende of door deel te nemen aan trainingen en cursussen. Verlies je persoonlijke ontwikkeling nooit uit het oog. Verbeter jezelf en leg de basis voor een fantastische carrière.

9 Onprofessioneel gedrag

Een fout die veel jonge mensen maken is onprofessioneel gedrag. Dit hoeft niet altijd bewust te gaan, maar het kan ook de onervarenheid zijn. Je bent zowel intern als extern een vertegenwoordiger voor het bedrijf waarbij je werkt. Probeer te voorkomen dat je jezelf of de organisatie waar je werkt in een negatief daglicht zet.

Dit gebrek aan professionaliteit kan op allerlei verschillende gebieden zijn. Onprofessionele kleding, afspraken niet nakomen, slecht voorbereiden voor meetings en de omgang met collega’s. Daarbij vergeten veel starters nog wel eens dat hun sociale mediakanalen openbaar zijn en de werkomgeving deze vaak ook te zien krijgen. Voorkom dit gedrag en verbeter je professionele houding.

10 Leren van je fouten

Of je nu net begint aan je carrière of je al bijna klaar bent voor je pensioen, iedereen maakt fouten. Fouten maken is menselijk en is helemaal niet zo erg. Wel is het essentieel dat je hiervan leert. Laat je fouten je niet demotiveren of frustreren.

Zeker in het begin van je carrière zul je moeten accepteren dat sommige dingen niet lopen zoals je had gehoopt. Schakel desnoods hulp van je collega’s in, deze hebben de kennis en expertise en zullen het waarderen als je proactief laat zien te willen leren.

Wil jij een goede start van je carrière en een weloverwogen keuze maken waar jij de eerste stap zet? Neem contact op met Prio People. Onze adviseurs kunnen jou goed informeren over de mogelijkheden die er bestaan en aansluiten op jouw ambities.